TÉMÁK, Kategóriák

Amit okvetlenül tudnia kell a szívinfarktusról

611
HOZZÁSZÓLÁS:

A szívinfarktus esetén a beteg igen erős, szorító mellkasi fájdalomról panaszkodik, amely kisugározhat a vállakba és általában a bal karba és kézbe, a kisujj mentén.szivritmus-meres-szivritmuszavar

A nyakban, a tarkóban és a hasban is érezhet fájdalmat a beteg. A fájdalmat gyakran halálfélelem, rosszullét és izzadás kíséri. A fájdalom néhány perctől akár órákig is tarthat. Ha szívinfarktusra van gyanúnk, azonnal orvosért kell küldeni, a beteget pedig lefektetve, teljes nyugalomba kell helyezni, esetleg fájdalomcsillapítót is kaphat. Létezik néma, úgynevezett lábon kihordott szívinfarktus is, ilyenkor panaszok nem jelentkeznek, csak az EKG-vizsgálat utal lezajlott szívinfarktusra.

A férfiak nagyobb veszélyben vannak

Szívinfarktusban, ahogyan érelmeszesedésben is, a férfiak négyszer gyakrabban betegszenek meg, mint a nők. A nők általában a változás kora (menopausa) után veszélyeztetettek.

A betegség kialakulása a dohányosok, a magas vérnyomás betegségben szenvedők, az elhízásra hajlamosak, a magas koleszterinszinttel rendelkezők, az ingerültségre hajlamosak és kevés fizikai munkát végzők között a legvalószínűbb. Veszélyeztettek azok is, akik már korábban átestek szívinfarktuson, akiknek családjában szívinfarktus vagy szívbetegség fordult elő és akik cukorbetegek.

Hogyan kezelik?

A szívinfarktus diagnózisát a tünetek, az EKG-vizsgálat és bizonyos enzimek vérvizsgálata alapján állítják fel.

A beteget intenzív osztályra szállítják, fájdalomcsillapítókat, véralvadásgátlókat kap, melyek megelőzik a vérrög továbbterjedését. Két-három nap után felkelhet, ezzel elkerülhető a mélyvénás trombózis kialakulása.

Statisztikai adatok szerint a szívinfarktuson átesettek 70 százaléka marad életben, 20 százaléka azonnal, 10 százaléka pedig az első hónapon belül meghal. Leggyakrabban előforduló szövődmények közé tartoznak a szívritmus-zavarok, melyek az ingervezető szövetek sérülése következtében fejlődnek ki és a szívelégtelenség, mely az elhalt izomszövet pumpaműködésből való kiesése miatt alakul ki.

A szívinfarktus következtében kialakult szívmegállás esetén szívmasszázst kell alkalmazni, amíg a spontán szívműködés vissza nem tér vagy amíg az orvosi segítség meg nem érkezik.

A szívinfarktuson átesett betegeknek a jobb életesélyek elérése miatt fontos megfogadniuk néhány tanácsot:

  • az állati eredetű zsiradékkal készült ételek és a dohányzás teljes mellőzése,
  • a stressz helyzetek kerülése ajánlott.

A magas vérnyomást gyógyszeresen kezelni kell. A nemi élet az első hónap után folytatható. Nehéz terhek emelése csak két hónap után megengedett. A betegek többségénél hasznos, ha rendszeresen, naponta 10-15 percig mozognak.

611
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]